Skydd- och räddningsinsats på väg

Störningshantering på Stockholms vägnät

Störningshantering på Stockholms vägnät med tyngdpunkt på de tunga trafiklederna, så lyder det uppdrag som Falck Vägassistans utför för Trafikverket och Stockholms stad i och runt huvudstaden.

Samhällets snittkostnad för ett stopp i Stockholmstrafiken beräknas till cirka 360 000 kronor i timmen enligt en uträkning från Trafikverket. Sedan samarbetet med Stockholms stad och Trafikverket inleddes 2012 är Falck Vägassistans fordon i ständig rörelse och är vägnätets ögon och öron. De rycker snabbt ut vid störningar som kan omfatta allt från bränslestopp och punkteringar till viltolyckor och masskrockar. De avleder trafiken och kan göra en första hjälpande insats på plats.

Störningshantering på Stockholms vägnät med tyngdpunkt på de tunga trafiklederna, så lyder det uppdrag som Falck Vägassistans utför för Trafikverket och Stockholms stad i och runt huvudstaden. De specialbyggda fordonen larmas ut av Trafik Stockholm.

Fordon med högsta miljöklass

Totalt ingår sex fordon i styrkan och beredskapen gäller dygnet runt. Bilarna väger tolv ton och är utrustade med budskapstavlor för information om vad som hänt, körriktningsvisare, brand och saneringsutrustning samt TMA-skydd, vilket fungerar som en stor krockkudde på fordonets bakdel. Ombord finns även en hjärtstartare. Alla fordon har högsta miljöklass. Falck Vägassistans medarbetare har ofta en bakgrund inom räddningstjänsten eller ambulanssjukvården och besitter kompetens inom HLR, brand och olika saneringsinsatser. Förarna har därmed både utrustning och kunskap nog att inleda räddningsinsatsen på plats om omständigheterna så kräver.

Falck Vägassistans har även i uppdrag att bistå polisen och dirigera trafiken vid större händelser i Stockholmsområdet. Under 2018 utfördes över 9 000 insatser i Stockholm. I de allra flesta fall lyckades incidentens omfattning begränsas. Samarbetet mellan Stockholm stad, Trafikverket och Falck Vägassistans syftar till att undvika störningar. Färre störningar orsakar färre köer, vilket i sin tur bidrar positivt på risken för ytterligare olyckor. Dessutom minskas utsläpp och därmed miljöpåverkan om trafiken i så stor utsträckning som möjligt kan flyta som den ska. I ett vidare perspektiv leder en effektiv vägassistans till en minskad belastning på samhällets resurser – något som alla vinner på.

Utforska vidare