Pressmeddelande

Klassiska ”vabruari” uteblev – men vinterkräksjuka och förkylningar ökar

Februari 2024 är ovanligt lugn på sjukskrivningsfronten. Framför allt är nivåerna för vård av barn betydligt lägre än traditionellt. Dock syns varningssignaler i form av ökande förkylningar och magsjukebesvär bland de just nu i övrigt låga sjuktalen. Det visar dagsaktuell statistik ur Falcks (Fd Previas) tjänst för sjukanmälan med över 150 000 anställda på 440 företag över hela Sverige.

Grafik visar Diagram 1. Frånvaroanmälningstalet i procent per vecka. År 2015-2024.

Feb. 22, 2024 14:25 CET

– Det börjar bli dags att döpa om det klassiska ”vabruari”. Efter pandemin ser vi nya trender i sjukskrivningsmönster, där februari inte längre är den månad på året där sjukdom och VAB härjar som mest, säger Maria Steneskog Nyman, beteendevetenskaplig rådgivare och chef för Falcks sjukanmälanstjänst.

Statistiken kommer från Sveriges största företagshälsa Falcks tjänst för sjukanmälan som omfattar 151 000 anställda på 440 företag och offentliga organisationer över hela Sverige, och avser nya sjuk- och vab-tillfällen oavsett bransch. Sjuk-, vab- och friskanmälan görs via telefon eller online och inkluderar sjukvårdsrådgivning och uppföljning av sjukfrånvaro.

Innan pandemin var februari varje år den månad där flest var frånvarande från arbete på grund av sjukdom och vab under året. Nu börjar nya mönster sättas. Februari 2024 ser ut att bli en lugn månad med relativt låga sjuktal, även om en viss ökning av sjukskrivningar skett stadigt under hela månaden.

– Det nya mönstret med ökade möjligheter att ta till hemarbete kan påverka sjuktalen. Istället för att sjukanmäla sig så väljer de som kan att arbeta hemifrån trots att man har en kraftigare infektion, säger Maria Steneskog Nyman.

Läs hela pressmeddelandet

Affärsenhet Healthcare
Ämne Arbetsliv

Utforska vidare